Skip to content
Het kopen van een nieuwe woning

Welke stappen zijn er voor de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Denk je er over na om een nieuwbouwwoning te kopen? Maar weet je niet helemaal welke stappen je moet ondernemen of wat je kunt verwachten tijdens het koopproces? Of wil je graag weten wat de bouwtijd van een nieuwe woning is?

Het kopen van een nieuwbouwwoning is iets wat de meesten van ons niet dagelijks doen. Daarnaast is het bouwen van een nieuwbouwwoning een project is waar veel kosten mee gemoeid zijn. En de wirwar aan documenten maken het er niet allemaal overzichtelijker van. Om je voor te bereiden hebben we de stappen voor de aankoop van een nieuwbouwwoning voor je op een rijtje gezet, inclusief een indicatie van de te verwachten doorlooptijd.

De stappen voor het kopen van een woning
Stap 1 – Contact met MeerThuis

Je hebt een kavel gekocht of in optie en je wilt een huis laten bouwen. Je neemt contact op met MeerThuis. Samen bespreken we de wensen en welke type woning hierbij zou passen. Je krijgt direct een globaal inzicht in de bouwkosten van het gekozen woningtype, inclusief de gewenste opties.

Stap 2 – Overeenkomst

Jij ziet je helemaal wonen in een MeerThuis woning, de volgende stap de aannemingsovereenkomst. De aannemingsovereenkomst en de tekeningen worden door MeerThuis opgemaakt. De documenten worden per mail toegestuurd, zodat je deze rustig kunt doorlezen. Samen maken we een afspraak om de documenten te tekenen. De getekende documenten worden wederom per mail toegezonden. We kunnen nu echt aan de slag!

Stap 3 – Vergunning

MeerThuis werkt de vergunningsaanvraag uit en vraagt de vergunning aan. Dit is een proces dat MeerThuis voor je verzorgt.

Stap 4 – De Bouw

De vergunning is verleend en onherroepelijk, dit gehele proces neemt zo’n 14-20 weken in beslag. De bouw van de woning wordt ingepland en opgestart! Het bouwen van de woning op de bouwplaats duurt ongeveer 12 weken. Voorafgaand aan de bouw bespreken we de extra wensen voor het installatiewerk en de afwerkstaat van de woning.

Stap 5 – De sleutels

Voordat je de sleutels in ontvangst kunt nemen plannen we eerst een vooroplevering in. Tijdens de vooroplevering lopen we door de woning en constateren eventuele opleverpunten. Daarna volgt de oplevering en sleuteloverdracht, gefeliciteerd met je nieuwe MeerThuis woning!

Hoeveel tijd kost het bouwen van een nieuwe woning?

De tijd voor het bouwen van een nieuwe woning is afhankelijk van verschillende factoren. Uit ervaring weten wij dat het bouwen van een niewbouwwoning vanaf het tekenen van het contract tot de oplevering ongeveer een jaar duurt. De genoemde tijd is inclusief het vergunningstraject, voorbereiding etc.

plattegrond schuurwoning Kit